Solid is een private website met je eigen API

Solid is een private website met je eigen API
Dit zegt Tim Berners-Lee, in 1990 de geestelijk vader van het World Wide Web en in 2018 de Solid initiatiefnemer. Het open source project Solid wordt een centrale plaats waar internetgebruikers hun persoonlijke informatie kunnen bewaren en delen met anderen. Het is een antwoord op de groeiende en ongewenste dominantie van Facebook, Google en Amazon.

Solid staat voor Social Linked Data en stelt gebruikers en organisaties in staat om hun gegevens te scheiden van de applicaties die het gebruiken. Hiermee kunnen mensen tegelijkertijd met dezelfde apps naar dezelfde gegevens kijken. Het opent nieuwe wegen voor creativiteit, probleemoplossing en commercie. 

Gebruikers kunnen met Solid zelf bepalen waar hun gegevens worden opgeslagen en wie daar gebruik van kunnen maken.

Solid is opgezet in samenwerking met het MIT in Boston en is gebaseerd op bestaande standaarden zoals HTTP, REST en HTML. Nieuw is het gebruik van de WebID, waarmee een gebruiker kan worden geïdentificeerd.

In Solid kan je nagenoeg alle persoonlijke gegevens bewaren zoals foto's en adresboeken. Je kan ze direct in Solid bewaren of bij een aanbieder naar keuze zoals Facebook en Google, maar dan moeten deze wel eerst toestemming krijgen via een zogenaamde API-verbinding en die toestemming kan de gebruiker later op elk moment ook weer intrekken. De gebruiker behoudt dus zelf de macht en vandaar de uitspraak: "Zie Solid als een private website, met je eigen API". 

Solid maakt ook een einde aan de universele login, waarbij gebruikers hun Facebook of Google account gebruiken om zich aan te melden bij andere diensten. Dat lijkt reuze handig, maar is intussen wel zeer risicovol.

Na alle privacy-schandalen met onder andere Facebook vond Berners-Lee het noodzakelijk om in te grijpen om het web te beschermen en ervoor te zorgen dat het web van en voor iedereen blijft.

Maar hoe gaan FAMGA (Facebook, Apple, Microsoft, Google en Amazon) hiermee om? Gaan ze Solid accepteren? Gaan ze de benodigde ingrijpende aanpassingen binnen hun eigen systeem doorvoeren en daarmee hun eigen macht verkleinen?

Berners-Lee is in ieder geval serieus met Solid, getuige zijn sabbatical bij het W3C en MIT en de oprichting van zijn nieuwe bedrijf Inrupt

We mogen best wat van Berners-Lee verwachten want uit zijn vorige serieuze idee dat hij tijdens zijn dienstverband bij deeltjesversneller CERN bedacht, ontstond begin jaren negentig het World Wide Web. In 1990 ontwikkelde Berners-Lee de eerste browser en zijn eerste website werd info.cern.ch. In 1993 werd de eerste grafische browser Mosaic gelanceerd waarmee het WWW voor het publiek doorbrak. De rest is geschiedenis. 

link

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Lees ook

Direct na aankomst op kantoor je e-mails checken met een kop koffie? Fout begin. Met de 9 tips uit deze infographic leer je wat je moet doen en laten in de eerste 10 minuten van je werkdag. Daarmee geef je je productiviteit een...
Directies en IT managers worden deze dagen nogal uitgedaagd. Hoe bied je veilige en betaalbare software en communicatietools aan medewerkers die steeds hogere verwachtingen hebben en in hun dagelijkse praktijk steeds...
Dit zegt Tim Berners-Lee, in 1990 de geestelijk vader van het World Wide Web en in 2018 de Solid initiatiefnemer. Het open source project Solid wordt een centrale plaats waar internetgebruikers hun persoonlijke informatie kunnen...

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord