Uncle Sam snuffelt in uw data op Amerikaanse Cloud servers

Uncle Sam snuffelt in uw data op Amerikaanse Cloud servers
Amerikaanse overheden mogen ongevraagd in de data snuffelen op cloud servers van Amerikaanse bedrijven zoals Google, Microsoft, Dropbox en Apple. Een oud-medewerker van Microsoft, gespecialiseerd in privacy, waarschuwt Europa en legt uit wat dit betekent.

Voormalig Microsoft privacyadviseur Caspar Bowden gaf onlangs tijdens een privacycongres in Brussel duidelijk inzicht en advies aan het Europese bedrijfsleven.

Door een aanpassing van de Foreign Intelligence Surveillance Act mag in de VS de openbaar aanklager met de baas van het Office of Intelligence Agency toestemming geven om de persoonlijke clouds van politiek verdachte personen in Europa te doorzoeken, zonder bekend te maken wie waarom wordt doorgelicht.

Volgens Bowden sluiten de Europese Unie privacyregels niet aan op de Amerikaanse praktijken. Er zijn nogal wat Amerikaanse bedrijven met clouddiensten die zich op Europa richten: Apple, Amazon, Google, Microsoft, Salesforce, Dropbox om er een paar te noemen.

Het Nederlanse SURFnet heeft een security checklist waarin ook aandacht is voor jurisdictie. Europese bedrijven, maar ook overheids- en onderwijsinstellingen worden dringend geadviseerd om bij hun cloudproviders af te dwingen dat het contract onder Nederlands recht valt met een clausule dat geschillen aan een vaste rechtbank in Nederland moeten worden voorgelegd.

i-Concept adviseert haar relaties graag over dit onderwerp. In de algemene voorwaarden van de cloud services van PortalCMS gelden de bovenstaande voorwaarden en clausules al. Veel Nederlandse organisaties kiezen vaak juist om die reden een Nederlandse cloud leverancier.

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord