Beter samenwerken door het bedrijfsportaal

En toch: teamgeest, samenwerken en dus ook informatie delen, kan zoveel meer zijn. Zeker nu we de technische middelen ter beschikking hebben om samen te werken over tijds-, plaats- en organisatorische grenzen heen.
Samenwerken
Meer en meer krijgt samenwerken een andere dimensie: er ontstaan virtuele teams, teams verbonden aan een project en bijgevolg ook teams over bedrijfsgrenzen heen. Noodgedwongen zullen mensen zich hieraan moeten aanpassen. Meer nog, deze vorm van samenwerken zal een voorwaarde worden voor het succes van een bedrijf of de geloofwaardigheid van een organisatie.
Wordt samenwerken dan nog moeilijker dan het nu al is? Nee, helemaal niet. Integendeel, met de nieuwe technologie die we vandaag al ter beschikking hebben, wordt het zelfs een plezier voor wie de mentale verandering ondergaat.
Anders dan anderen samenwerken
Om dit plezier te realiseren, zullen we ons begrip over samenwerken moeten bijsturen.
Momenteel blijven we nog steken in telefoneren, vergaderen en kennisdeling via email. Voor de vooruitstrevenden onder ons is er al eens een conference call of een videoconferentie. Het zijn allemaal losse hulpmiddelen die ons weliswaar ondersteunen bij het samenwerken, maar niet noodzakelijk optimaal bijdragen tot de organisatorische productiviteit.
Nemen we daarbij in overweging dat onze berg informatie exponentieel toeneemt, dan wordt het duidelijk dat we in de toekomst anders moeten samenwerken. Belangrijk is om in de veelheid van technologieën die ons momenteel ter beschikking staat, en waarvan de mogelijkheden momenteel nog maar het tipje van de ijsberg vormen, een efficiënte communicatie- en samenwerkingsmethode te vinden. Het is belangrijk dat die is
aangepast aan onze eigen situatie en die van de organisatie.
Een portaal kan hier een belangrijke sleutelrol spelen. Ook over de portaalsite moeten we ons huidig beeld bijsturen.
Traditioneel zien we een portaal als een webachtige pagina, waar we informatie met elkaar delen. Niets verkeerd mee natuurlijk, maar een portaal kan zoveel meer zijn. Ook je eigen werkomgeving, pakweg het
tekstverwerkingsprogramma van de journalist, de rekenbladtoepassing van de financieel directeur of het cad/cam programma van de technisch tekenaar, kan een persoonlijke portaal zijn.
Het portaal past zich aan en is flexibel
De ideale portaalsite toont zich binnen de werkomgeving van de eindgebruiker, ook als die gedurende de werkdag al eens verandert omdat hij met een andere taak bezig is. Of hij nu op het ene moment aan
de slag is met zijn e-mailprogramma - een typische desktop portal - of het andere moment via zijn browser een 'klassieke' intranetsite bezoekt, toch heeft hij op elk moment toegang tot voor hem relevante
informatie die je via een portaal verwacht. Wie binnen de portaal bovendien nog andere technologieën integreert zoals instant messaging, sms, web- en videoconferentie, internettelefonie, gedeelde kalenders en werkruimtes- creëert een eigen universum dat op de eigen, wisselende werksituaties is afgestemd.
De meeste relevante informatie is steeds een enkele klik verwijderd: documenten, links, telefoonnummers,
achtergrondinformatie, timing, planning.
Een heel netwerk zit telkens verscholen achter het scherm. CRM (Customer relation management) wordt op deze manier bijna tastbaar en business process management is binnen handbereik.
Dat de technologie klaar is voor deze nieuwe manier van werken, staat vast.
Uiteraard wordt er nu een inspanning van de mensen verwacht, maar het zijn vooral de bedrijven die zich open moeten stellen voor deze manier van werken, zowel op gebied van technologie als van het installeren van de gepaste bedrijfscultuur. Met toekomstvisie en lef kunnen we verschillende technologieën laten samenwerken zodat mensen beter gaan samenwerken, zonder elkaar af te schrikken.
Daarvoor zijn softwarebedrijven nodig die producten maken die aansluiten op die toekomstvisie.
Wilt u meer weten over deze ontwikkelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via www.i-concept.nl/contact.