E-mail marketeers uitgedaagd door Telecomwet

Het e-mailverkeer levert al vanaf de doorbraak van internet begin jaren '90 de grootste bijdrage aan onze dagelijkse information overload. De overdaad is de laatste 5 jaar alleen maar toegenomen. Een complexer geworden web bestookt ontvangers vanuit RSS feeds, social network sites en microblogs. Door de recente groei van mobiel internet, met name het afgelopen jaar, dreigt de mens haar informatieverzadigingspunt te bereiken. De nieuwe Telecomwet zal hierin geen extra lucht geven. De zeldzame berichten die door onze spamfilter sijpelden, lazen we toch al niet.
De strijd om de aandacht
Bedrijven strijden om de aandacht van de (potentiële) klant. Deze strijd win je niet met lukraak meer e-mails te sturen. De twee sleutelwoorden tot succes zijn; relevantie en relatie. E-mail marketing zal zich nadrukkelijker moeten ontwikkelen tot relatiemarketing en socialer moeten worden.
Sociale netwerksites vervangen inmiddels een deel van het e-mailverkeer, een volledig alternatief voor e-mail bieden ze echter niet. De vele krabbels op Hyves en tweets op Twitter worden vooralsnog nog steeds per e-mail aangekondigd. Dit geldt ook voor berichten die geplaatst worden op sites als Linkedin, Plaxo en Xing. E-mail blijft belangrijk, zeker nu partijen zoals Google en Apple ervoor zorgen dat we op onze mobieltjes altijd en overal onze mailboxen bij ons hebben.
De uitdaging voor marketeers
Het is aan marketeers om de optimale balans tussen social media en e-mail te zoeken. Die balans vinden ze niet alleen. De relevantie van een bericht wordt niet eenzijdig bepaald, maar vereist een goede relatie tussen zender en ontvanger. Deze relaties bouw je samen en dat kost tijd en geduld en kan hooguit worden gestimuleerd met innovatieve manieren van communiceren.
Twijfelt u aan de bereidheid van uw doelgroep om mee te werken aan het opbouwen van zo’n relatie? Onderzoek van Forrester Research wijst uit dat hier enorme kansen liggen:
- 25% van de emailabonnees schrijft wel eens een aanbeveling op een website.
- 20% van de online consumenten plaatst gemiddeld zo’n 9 productbeoordelingen per jaar.
- 77% van de gehele online populatie vindt deze aanbevelingen en beoordelingen nuttiger dan de informatie die het bedrijf zelf online publiceert.
Conclusie
In toenemende mate wordt input van gebruikers belangrijk voor de reikwijdte en waarde van informatie over uw producten, diensten en bedrijf.
Niet de nieuwe Telecomwet is de uitdaging voor de e-mail marketeers, maar het boeien en binden van de “lezers”.
Dat is een creatieve opgave waar de echte e-mail marketeer graag zijn tanden in zet.