Sociale media en integratie met uw andere ICT

Dit artikel is als hoofdstuk opgenomen in het boekje "Aan de slag met Sociale Media, een verkenning voor ondernemers" door Alexander Crepin dat op verzoek in digitale vorm kan worden opgestuurd.
Aan de slag met Sociale Media betekent dat er weer nieuwe onderdelen en taken bijkomen in de bedrijfs-ICT omgeving. De gemiddelde bedrijfs-ICT omgeving omvat al vele toepassingen zoals relatiebeheer (bijv. Microsoft CRM 4.0), financiële administratie met voorraadbeheer, (bijv. Exact of SAP), de centrale agenda en mailserver (bijv. Microsoft Exchange) en het beheersysteem voor website en webshop. Hoe combineer je daarin sociale media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zonder het overzicht kwijt te raken? Hoe geef je de medewerkers de juiste autorisatieniveaus voor de betreffende toepassingen? Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op.
Bij het beantwoorden van deze vraag is het van belang om te weten dat sociale media een onderdeel zijn van “de Cloud”. “Cloud Computing“ is het via internet beschikbaar stellen van software en opslag voor data. Alles wat je aan ICT nodig hebt, kan via het internet benaderd worden. Veel van ons doen al aan cloud computing zonder het te weten: denk maar aan webmail via Hotmail of Gmail, waarbij je via je vaste PC thuis of op je vakantieadres of via je mobieltje je e-mails kunt ontvangen en versturen. Voordeel van dit type toepassingen is dat een internet-verbinding en een webbrowser volstaan. In plaats van hoge kosten in aanschaf, installatie en ondersteuning heb je nu alleen relatief lage gebruikskosten. Je kunt ook op korte termijn starten en stoppen met het gebruik. Er is wel een nadeel. Als er geen internetverbinding is, kun je niet bij je gegevens. Daarnaast is ook hier veiligheid van de gegevens, zoals overal, een aandachtspunt. De verwachting is dat in de komende jaren steeds meer bedrijfsapplicaties online, in de cloud, beschikbaar zullen komen. Omdat sociale media al cloud toepassingen zijn, wordt de integratie van sociale media met online bedrijfsapplicaties steeds eenvoudiger. Moderne content management systemen voor het beheer van websites zijn of worden hiervoor al aangepast.
Een paar voorbeelden:
- Een nieuwsbericht of vacature op de website plaatsen en simpel dit bericht of een link naar dat bericht automatisch op Twitter zetten.
- Klanten die zich voor een webshopbestelling moeten registreren, mogen hun Facebook of LinkedIn login gebruiken. Persoonsgegevens worden automatisch in de webshop database opgenomen.
Er komen steeds meer applicaties beschikbaar zoals Postling, ping.fm en sproutsocial waarmee sociale media zoals Flickr, YouTube, Linkedin, Facebook, Twitter, Slideshare en RSS overzichtelijk via een dashboard-achtige functie kunnen worden beheerd.
Dat betekent nog geen afstemming op de bestaande ICT structuur.
Voordat je hiermee begint is het daarom raadzaam om eerst je strategie voor sociale media in te passen in je algemene ICT strategie. Voor de hand liggende aandachtspunten zijn dan de bekende vragen:
- “Wat wil ik bereiken?”
- “Wie gaat het doen?”
- “Wat mag het kosten?”
Weet ook dat succesvolle inzet van cloud computing en sociale media een mind shift vergen. Denken en handelen vanuit de gewenste oplossing en niet meer vanuit bestaande producten of leveranciers. Stel voorop dat het technologisch mogelijk is en werk met een partner of adviseur die het optimale palet aan oplossingen kan samenstellen. Dat is niet per definitie de website bouwer of het ICT supportbedrijf. Zoek een adviseur en/of een leverancier met aantoonbare ervaring met het integreren van bedrijfsapplicaties bij vergelijkbare organisaties.
Dit artikel door Albert Bausch is als hoofdstuk opgenomen in het boekje "Aan de slag met Sociale Media, een verkenning voor ondernemers" door Alexander Crepin.
Wilt u het boekje Aan de slag met Sociale Media kosteloos in digitale vorm ontvangen? Stuur dan een bericht via onze contactpagina o.v.v. "Aan de slag met Sociale Media"