Solid is een private website met je eigen API
Solid staat voor Social Linked Data en stelt gebruikers en organisaties in staat om hun gegevens te scheiden van de applicaties die het gebruiken. Hiermee kunnen mensen tegelijkertijd met dezelfde apps naar dezelfde gegevens kijken. Het opent nieuwe wegen voor creativiteit, probleemoplossing en commercie.
Gebruikers kunnen met Solid zelf bepalen waar hun gegevens worden opgeslagen en wie daar gebruik van kunnen maken.
Solid is opgezet in samenwerking met het MIT in Boston en is gebaseerd op bestaande standaarden zoals HTTP, REST en HTML. Nieuw is het gebruik van de WebID, waarmee een gebruiker kan worden geïdentificeerd.
In Solid kan je nagenoeg alle persoonlijke gegevens bewaren zoals foto's en adresboeken. Je kan ze direct in Solid bewaren of bij een aanbieder naar keuze zoals Facebook en Google, maar dan moeten deze wel eerst toestemming krijgen via een zogenaamde API-verbinding en die toestemming kan de gebruiker later op elk moment ook weer intrekken. De gebruiker behoudt dus zelf de macht en vandaar de uitspraak: "Zie Solid als een private website, met je eigen API".
Solid maakt ook een einde aan de universele login, waarbij gebruikers hun Facebook of Google account gebruiken om zich aan te melden bij andere diensten. Dat lijkt reuze handig, maar is intussen wel zeer risicovol.
Na alle privacy-schandalen met onder andere Facebook vond Berners-Lee het noodzakelijk om in te grijpen om het web te beschermen en ervoor te zorgen dat het web van en voor iedereen blijft.
Maar hoe gaan FAMGA (Facebook, Apple, Microsoft, Google en Amazon) hiermee om? Gaan ze Solid accepteren? Gaan ze de benodigde ingrijpende aanpassingen binnen hun eigen systeem doorvoeren en daarmee hun eigen macht verkleinen?
Berners-Lee is in ieder geval serieus met Solid, getuige zijn sabbatical bij het W3C en MIT en de oprichting van zijn nieuwe bedrijf Inrupt.
We mogen best wat van Berners-Lee verwachten want uit zijn vorige serieuze idee dat hij tijdens zijn dienstverband bij deeltjesversneller CERN bedacht, ontstond begin jaren negentig het World Wide Web. In 1990 ontwikkelde Berners-Lee de eerste browser en zijn eerste website werd info.cern.ch. In 1993 werd de eerste grafische browser Mosaic gelanceerd waarmee het WWW voor het publiek doorbrak. De rest is geschiedenis.