7 Tips voor de nieuwbakken thuiswerker

7 Tips voor de nieuwbakken thuiswerker
Voor sommigen zijn termen als digitale werkplek en thuiswerken al jaren gesneden koek. De Corona-crisis confronteert nu opeens een hele nieuwe groep mensen met deze manier van werken. Zeven tips waar deze nieuwe thuiswerkers rekening mee moeten houden.

De Wet Flexibel Werken geldt vanaf begin 2016 en heeft ten doel om thuiswerken te bevorderen als middel om flexibeler te werken. Werknemers die willen thuiswerken, hebben het recht om daar een officieel verzoek voor in te dienen. De wet verplicht werkgevers niet tot het bieden van thuiswerkregelingen maar men moet het verzoek wel serieus overwegen. Door de Corona-crisis zijn de rollen juist omgedraaid. Werkgevers zijn gebaat bij gemotiveerde thuiswerkers.

Nieuwbakken thuiswerkers maken met deze tips een vliegende start en willen waarschijnlijk nooit meer terug naar 5 kantoordagen.

1. Houd je normale werkritme aan

Begin je thuiswerkdag fris, fruitig en aangekleed en hanteer dezelfde starttijd als bij een kantoordag. Zorg dus ook dat je voor die tijd ontbeten hebt.

2. Onderhoud vaste contactmomenten met collega’s en leidinggevende

Houd per dag twee vaste contactmomenten aan voor kort werkoverleg met je team en manager via bijvoorbeeld Skype. Verwaarloos je collega’s niet en onderhoud ook geregeld informeel persoonlijk contact met je collega’s.

3. Optimaliseer je productiviteit en stem je taken af op het moment van de dag

Ben je een ochtendmens? Gebruik dan dat dagdeel voor je meest productieve werkuren voor bijvoorbeeld schrijven, creatief denken, vormgeven of problemen oplossen. Bewaar de andere taken dan voor de middag.

4. Richt je werkplek in voor jouw soort thuiswerk en vergeet de ergonomie niet

Elke thuiswerker is uniek en het is belangrijk je eigen werkplek optimaal in te richten voor je eigen werksituatie. Gebruik daarbij je gezonde verstand in combinatie met algemene richtlijnen. Ga je een hele dag typen? Dan is een ergonomische werkplek met de juiste stoel, toetsenbord en scherm zeker aan te raden. Werk je thuis om creatieve ingevingen op te doen? Dan kan je met een tablet op je sofa uitstekend uit de voeten.

5. Maak afspraken over taakverdelingen en gestructureerd overleg

Verdeel je verantwoordelijkheden binnen je team en maak daarbij bewuste keuzes zonder op flexibiliteit in te leveren. Organiseer je werk waar dat kan bewust en gericht. Als je bijvoorbeeld 6 uur nodig hebt om een beleidsrapport te schrijven, boek die tijd dan in de teamagenda en schakel e-mail en telefoon uit zodat je niet wordt afgeleid. Je teamleden weten dat je ongestoord wilt werken en houden daar rekening mee.

6. Zorg dat je kan beschikken over de juiste digitale tools

Door de opkomst van de cloud zijn de meeste technische middelen voor thuiswerk voor iedereen bereikbaar geworden. Zelfs de meest kostbare bedrijfssoftware kan tegenwoordig via een gewone web browser vanuit huis gebruikt worden. Maak met je werkgever duidelijke afspraken over de kosten of vergoeding van aangeschafte gebruikerslicenties.

7. Bewaak de grens tussen werk en privé

Thuiswerkers hebben de neiging om te lang door te gaan. Zit je reguliere werktijd er (bijna) op en lopen de prestaties terug vanwege vermoeidheid? Voel je dan niet bezwaard om het “een dag” te noemen. Met een fris hoofd kan je de volgende dag in kortere tijd veel meer bereiken. Wat extra quality time met je partner of kinderen zorgt vaak juist voor extra inspiratie en energie.
Bekijk ook onderstaande video

link

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Lees ook

Ook bij corona blijkt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. De zelfgeleerde lessen om onze economie in leven te houden zullen ook na corona waardevol blijken. Bijgaand een top-10 van de verwachtingen over wat er blijft als alle...
De winnende intranetteams van dit jaar speelden snel en effectief in op de gevolgen van de pandemie maar hielden tegelijkertijd goed rekening met de (werk)behoeften van alle medewerkers.
Wij helpen onze PortalCMS gebruikers graag om meer uit hun portal of intranet te halen. Eén manier waarop we dat doen is met de PortalCMS wiki. Deze uitgebreide handleiding staat boordevol instructiemateriaal in tekst, beeld en...
In onze voorjaarsnieuwsbrief van alweer de 24e jaargang is er veel aandacht voor social intranet en mobile app praktijkvoorbeelden. Kers op de taart is het herontwerp van de gratis toegankelijke simulatieportals. Kortom een...
We ontwikkelen al sinds 1997 software in opdracht van organisaties van klein tot groot voor diverse apparaten en op diverse operating systems. Onze ervaren ontwikkelaars zijn gewend aan werken op afstand en staan klaar om bij te...

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord