Knelpunten in Nederlandse Digitaliseringsstrategie
De Nederlandse Digitaliseringsstrategie is erop gericht om Nederland digitale koploper in Europa te laten worden. In juni 2019 presenteerde staatssecretaris Mona Keijzer de 2.0 versie van de strategie met de prioriteiten voor de komende jaren: AI (Artificial Intelligence), datagedreven innovatie, cyberveiligheid en digitale vaardigheden.
Met enkel het benoemen van prioriteiten worden deze niet automatisch haalbaar. Een proactievere en realistische aanpak is nodig. Deze kritiek komt vanuit de hoek van deskundigen en belangenorganisaties zoals DINL en DSA. Men vreest dat de doelstellingen van het kabinet niet worden gehaald als niet serieus aan de volgende knelpunten wordt gewerkt:
AI en de dominantie van buitenlandse cloudaanbieders
Kunstmatige intelligentie (AI) vergt grote hoeveelheden (big) data en dat is alleen mogelijk met clouddiensten die nu enkel worden aangeboden door een handvol buitenlandse partijen. Een Europees alternatief ontbreekt. Daarnaast is er ook onvoldoende aandacht voor onderhoud en uitbreiding van internationale zeekabels, waarmee Nederland de sterke positie als datahub in Europa kan blijven koesteren.
Onderschatting en belang van digitale weerbaarheid en cyberveiligheid
De kwestie rond het beveiligingslek in de veelgebruikte Citrix technologie illustreert het belang en de onderschatting van digitale weerbaarheid en cyberveiligheid. Dit betreft niet alleen vitale digitale diensten van de overheid, maar ook ziekenhuizen en grote ondernemingen. DINL adviseert om de regie cyberbeveiliging neer te leggen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De bestaande roadmap veilige hardware en software biedt daarvoor een uitstekend uitgangspunt.
EU wetgeving niet afgestemd op het MKB
Veel van de EU wetgeving en regulering is gericht op de grote platforms van de grote techbedrijven die voldoende financiële en personele middelen hebben om de voorgestelde maatregelen uit te voeren. Voor het MKB zijn die verplichtingen en de benodigde investeringen vaak onhaalbaar en dat werkt oneerlijke concurrentie en verdere machtsconcentratie bij de grote platform in de hand.
Lees meer over de Nederlandse Digitaliseringsstratie op www.nederlanddigitaal.nl/nederlandse-digitaliseringsstrategie/
Het programma NL DIGIbeter is een onderdeel van de strategie.