Digitale tools voor Onderwijs op Afstand

Digitale tools voor Onderwijs op Afstand
Distance learning via radio en later internet kenden we eigenlijk alleen uit dunbevolkte gebieden in Australië en Canada en door de Nederlandse wereldschool. De Corona-crisis dwingt nu bijna alle Nederlandse middelbare scholieren tot afstandsonderwijs. Veel scholen zijn hier niet op voorbereid en moeten hals over kop maatregelen treffen. Toch hoeven schoolbesturen en docenten niet te vrezen voor langdurige complexe IT projecten, want het kan snel, simpel en betaalbaar met onderstaande tools...soms zelfs gratis.

De oude definities van onderwijs op afstand of afstandsonderwijs lopen nogal uiteen. Van "een vorm van onderwijs waarbij de studenten niet fysiek aanwezig zijn om onderwezen te worden" tot "ongelijktijdige communicatie tussen docent en leerling op zelfgekozen tijden". Naast de oude media TV en radio worden hierbij ook digitale tools zoals e-mail ingezet. Met de huidige moderne middelen en infrastructuur is gelijktijdige (synchrone) communicatie mogelijk door middel van chatten, audioconferencing, videoconferencing en webconferencing. Hierbij treffen leerlingen en docent elkaar online in een digitaal klaslokaal en daarmee wordt onderwijs met fysieke aanwezigheid toch behoorlijk dicht benaderd. 

Wat heb je nodig voor een digitaal klaslokaal?

Veel middelbare scholen gebruiken al software zoals Magister voor roosters en cijfers en Google docs en Gmail. Om een digitaal klaslokaal te realiseren heb je een online omgeving nodig waarin de docent en leerlingen elkaar in de context van hun klaslokaal zien. Denk dan aan een afgeschermde teamomgeving zoals je vaak in een modern sociaal intranet treft. In zo'n teamomgeving kunnen de ingelogde en geautoriseerde leerlingen en docenten elkaar "zien en spreken", documenten up- en downloaden, vragen stellen en antwoorden ontvangen. Om de gelijktijdige (synchrone) communicatie helemaal af te maken zijn extra webconferencing tools nodig en die zijn tegenwoordig verrassend goed en betaalbaar beschikbaar. 

Zoom Webconferencing

Webconferencing tool Zoom stelt de docent in staat om zijn of haar scherm te delen en via de audio van de computer tot de leerlingen te spreken. De leerlingen kunnen actief meedoen via chat of direct terugpraten. Met de gratis basislicentie kan een docent ongelimiteerd sessies van 40 minuten doen en dat is genoeg tijd om een klas aan te werk te zetten. Met de pro-licentie voor € 14 per maand vervallen alle limieten en kan je zelfs de sessies opnemen zodat leerlingen deze later kunnen streamen. Hieronder zie je een schermafdruk van het Zoomprogramma aan de docentzijde.  De leerling hoeft enkel het webadres (Invitation URL) te bezoeken en na een korte automatisch installatie zal deze direct in de webconference belanden. 

Zoom webconferencing

Schermdelen met Screenleap.com

Wil je voorkomen dat leerlingen software moeten installeren? Dan is screen sharing tool Screenleap een interessante keuze. Alleen de docent moet een simpele plugin installeren, de leerlingen kunnen direct in hun web browser het scherm van de docent zien. De gratis basislicentie is gelimiteerd tot dagelijks 2 sessies voor maximaal 8 leerlingen, maar voor slechts € 12 per maand kan je onbeperkt screen sharing sessies houden met zelfs de toevoeging van kosteloze audioconferencing. 

Screenleap screen sharing

Digitaal klaslokaal via een online besloten teamomgeving met PortalCMS.com

Met PortalCMS bouw je binnen een dag een virtuele school met digitale klaslokalen die qua naam en samenstelling precies overeenkomen met de fysieke werkelijkheid. Docenten kunnen ervoor kiezen om leerlingen toe te laten op basis van een e-mailuitnodiging, maar het is net zo makkelijk om alle leerlinggegevens via een Excelbestand eenmalig te importeren. Zodra de portal met klassen bestaat, kunnen docenten hun lesmateriaal plaatsen in de bestandsverkenner van hun digitale klas. Met de ingebouwde quiz- en toetsmodule kan de docent checken of de leerlingen hebben opgelet en de lesstof goed is geland. Vanuit het digitale klaslokaal start de docent de webconferencing sessies via Zoom of Screenleap. Het digitale klaslokaal is ook deels benaderbaar via de bijbehorende Teamwork App, beschikbaar voor iPhone en Android toestellen.

Onderwijsportaal binnen 1 dag

link

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Lees ook

In dit artikel leggen we uit wat een selfservice portal voor klanten inhoudt en waarom er op dit moment veel vraag naar is. Daarbij krijg je 5 tips voor het implementeren van een customer self-service strategie en een extra...
Ook bij corona blijkt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. De zelfgeleerde lessen om onze economie in leven te houden zullen ook na corona waardevol blijken. Bijgaand een top-10 van de verwachtingen over wat er blijft als alle...
De winnende intranetteams van dit jaar speelden snel en effectief in op de gevolgen van de pandemie maar hielden tegelijkertijd goed rekening met de (werk)behoeften van alle medewerkers.
We ontwikkelen al sinds 1997 software in opdracht van organisaties van klein tot groot voor diverse apparaten en op diverse operating systems. Onze ervaren ontwikkelaars zijn gewend aan werken op afstand en staan klaar om bij te...
Wij helpen onze PortalCMS gebruikers graag om meer uit hun portal of intranet te halen. Eén manier waarop we dat doen is met de PortalCMS wiki. Deze uitgebreide handleiding staat boordevol instructiemateriaal in tekst, beeld en...

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord