Mobile First - Betekenis en Impact

Zoals je uit de naam van deze aanpak al kan opmaken, betekent mobile first dat de online ervaring voor mobiel voorrang krijgt boven die van browsers op tablets of desktop computers. In het verleden, toen men vooral nog desktop computers gebruikte, was mobile design een bijzaak en werden er in sporadische gevallen speciale sites voor smartphones gemaakt, beginnend met de m in het webadres (bijvoorbeeld m.portalcms.com). Het grote nadeel hiervan was dat deze mobiele sites een volledig eigen ontwerp en content management systeem gebruikten en met twee sites werd het ontwerp en onderhoud dus ook dubbel zo duur. 

Met de opkomst van Responsive Web Design werd het eenvoudiger: één site voor meerdere apparaten. De browser op het apparaat ontdekt in het aangeboden site-design de zogenaamde viewports voor smartphone, tablet en desktop en gebruikt die viewport die optimaal past bij de schermmogelijkheden van het apparaat.

Waar de eerste responsive websites vooral voor het grootste scherm van de desktop werden ontworpen, gaat het bij de Mobile First aanpak precies andersom. Primair wordt ontworpen voor het kleinste scherm, waarna de grotere schermen van tablets en desktop computers als secundair worden behandeld. In deze moderne tijden dat websites steeds vaker via smartphones worden bezocht is mobile first de beste aanpak om een responsief of adaptief ontwerp te maken.

Het verschil tussen responsive design en adaptive design

Bij responsief ontwerp is er één lay-out die verandert afhankelijk van de viewport. Bij adaptief webontwerp zijn er verschillende lay-outs voor meerdere schermformaten. De site detecteert het type apparaat dat wordt gebruikt en levert de vooraf ingestelde lay-out voor dat apparaat. Adaptief ontwerp biedt per schermformaat dus meer mogelijkheden, maar is uiteraard ook arbeidsintensiever en duurder om te maken en onderhouden.

Mobile first en hybride mobile app

Bij i-Concept gaan we weer een stap verder met de hybride mobile app technologie. Een hybride mobile app combineert het mooiste van de twee werelden van native app technologie en HTML5. Hierdoor hoef je maar één app te ontwikkelen en onderhouden die zowel op iPhone en Android smartphones kan worden gebruikt. Het tweede voordeel is dat de app echte smartphone functies heeft zoals pushberichten, bellen, sms, camera en gps en tevens efficiënt verrijkt kan worden met zeer organisatiespecifieke functionaliteit. Wil je een echte smartphone app waar je op betaalbare wijze regelmatig nieuwe functionaliteit aan kan toevoegen, dan is de hybride aanpak aanmerkelijk voordeliger dan het ontwikkelen en bijhouden van aparte native iPhone en Android apps.

Meer weten

Meer weten over Mobile First of een eigen hybride mobile app laten ontwikkelen

Neem dan contact op via het contactformulier of via chat en we laten u alle mogelijkheden zien. 

Lees ook

Een maand na de Android app is er nu ook de PortalCMS iPhone app. Ga naar de Apple App Store en zoek op PortalCMS. Deze gratis app is interessant voor organisaties die hun medewerkers gebruikersvriendelijk, snel en veilig willen...
Een nieuwe generatie apps bevestigt de nieuwe trend en toenemende vraag naar custom apps met speciale aandacht voor informatie- en communicatiebeveiliging. Whisper is zo'n custom app die onlangs een miljoeneninvestering kreeg...
i-Concept ontwikkelde een maatwerk intranet portal voor Total E&P om de diverse interne applicaties visueel inzichtelijk en makkelijk benaderbaar te maken voor de medewerkers. De Responsive User Interface (UI) doet denken aan ...

Neem contact op

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
iconcept.nl
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon Google plu icons

Zoek op trefwoord