17 tips voor managers van thuiswerkers

17 tips voor managers van thuiswerkers
Door een venijnig virus is thuiswerken dit jaar wereldwijd de norm geworden. Tijdens de eerste golf zagen we de snelle adoptie van generieke digitale communicatietools. Met de tweede golf kwam het besef dat we een transitie doorgaan waarbij de nine-to-five kantoormentaliteit plaats moet maken voor persoonlijke verantwoordelijkheid voor productiviteit. Managers die deze 17 tips ter harte nemen, plukken tijdens en na deze crisis de vruchten.

Toon leiderschap en lever persoonlijk maatwerk

1. Laat als management zien dat er ondubbelzinnig wordt ingezet op thuiswerken zonder twijfels of uitzonderingen.

2. Benoem een digitale werkplekmanager waar alle thuiswerkers bij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

3. Geef extra aandacht aan die collega’s die het extra moeilijk hebben met werken op afstand.

4. Overweeg een buddy-systeem voor collega’s die zich sociaal geïsoleerd voelen. Collega’s die bij elkaar in de buurt wonen, kunnen dan af en toe in levenden lijve afspreken.

5. Hanteer één of meer vaste contactmomenten per dag met de collega’s waar je het meeste mee werkt.

6. Maak voor iedereen inzichtelijk wie waar mee bezig is, bijvoorbeeld door taaklijsten bij te houden.


Gebruik communicatietools zonder te forceren

7. Geef bij online vergaderen met bijvoorbeeld Teams of Zoom prioriteit aan goede audio. Elkaar zien is een nice to have maar elkaar goed verstaan is een must.

8. Bij online vergaderen biedt het gebruik van video weliswaar bewezen toegevoegde waarde, maar respecteer de collega die de camera bewust niet inschakelt.

9. Start en beëindig alle online vergaderingen op de afgesproken tijd. Stiptheid is belangrijk.


Omarm 'het nieuwe productiviteitsdenken'

10. De moderne medewerker beoordeel je op de persoonlijke productiviteit, niet meer op de zichtbaarheid tijdens kantoortijden. Vertrouw erop dat iedereen zijn best doet. Als de productiviteit afneemt, wacht dan niet te lang en maak het bespreekbaar.

11. De thuiswerker die de nine-to-five kantoormentaliteit al heeft verruild voor een verantwoordelijk persoonlijk productiviteitsdenken zal minder woonwerkverkeerstress ervaren en meer privé geluksmomenten beleven zonder schuldgevoel. Gelukkige collega's zorgen voor een goede sfeer en een succesvolle organisatie.

12. Laat medewerkers hun tijd zo veel mogelijk zelf flexibel indelen. De dankbaarheid voor de geboden kansen om bijvoorbeeld snel even kinderen van school te halen of tussendoor een half uur in de zon te wandelen, betalen zich dubbel en dwars terug in loyaliteit en werkprestaties.

13. Benader sceptici met realistisch optimisme: als afstandswerker kan je overal en altijd werken en ben je niet beperkt tot de kantoorlocatie en -tijden. De persoonlijke productiviteit hangt meer af van de persoonlijke professionele instelling dan van de persoonlijke werklocatie.


Benut dit momentum om de organisatie toekomstklaar te maken

14. Voor velen is thuiswerken op dit moment verplicht huiswerk, maar de toekomstverwachting is dat werken op afstand zal evolueren naar werken waar en wanneer je maar wilt. Benut dit momentum en laat medewerkers weten dat thuiswerk ook na deze crisis mogelijk blijft met meer flexibiliteit in werktijden.

15. Deze nieuwe flexibiliteit versterkt de veerkracht van de organisatie die ook na de Coronacrisis nodig zal zijn bij andere mogelijke crisissituaties. Met gedistribueerde werkplekken is er minder kans op en schade bij downtime van één thuiswerker in vergelijking met een kantoorlocatie die down gaat.

16. Beperk het zakelijke reizen tot een minimum. Dit is essentieel vanuit ecologisch oogpunt en het bespaart de organisatie geld.

17. Werken op afstand is een mondiale trend die in gang is gezet door een venijnig virus, maar vanuit milieuperspectief noodzakelijk is voor de toekomst. Benut deze periode om jezelf te verbeteren en tegelijkertijd je organisatie en de wereld om je heen.

link

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Lees ook

Het clich├ębeeld dat je mobiele werkers alleen op luchthavens of in de trein aantreft is al lang achterhaald. Er wordt nu overal mobiel gewerkt, zelfs in kantoorgebouwen. De adoptie van zakelijke mobiele apps is een feit met een...
In dit artikel leggen we uit wat een selfservice portal voor klanten inhoudt en waarom er op dit moment veel vraag naar is. Daarbij krijg je 5 tips voor het implementeren van een customer self-service strategie en een extra...
Ook bij corona blijkt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. De zelfgeleerde lessen om onze economie in leven te houden zullen ook na corona waardevol blijken. Bijgaand een top-10 van de verwachtingen over wat er blijft als alle...
De winnende intranetteams van dit jaar speelden snel en effectief in op de gevolgen van de pandemie maar hielden tegelijkertijd goed rekening met de (werk)behoeften van alle medewerkers.
We ontwikkelen al sinds 1997 software in opdracht van organisaties van klein tot groot voor diverse apparaten en op diverse operating systems. Onze ervaren ontwikkelaars zijn gewend aan werken op afstand en staan klaar om bij te...

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord