Alert Online in Coronatijd extra belangrijk

Alert Online in Coronatijd extra belangrijk
Het jaarlijkse cyber security onderzoek in opdracht van het ministerie van EZ wijst uit dat de miljoenen thuiswerkende Nederlanders aanzienlijke risico's opleveren voor de computerveiligheid van bedrijven en organisaties. De Alert Online campagne moet ons bewust maken van de online gevaren in deze Coronatijd waarin digitalisering zo'n belangrijk rol speelt.

Het bewustzijn onder werkgevers om IT systemen te beveiligen tegen online misbruik is nog niet in voldoende mate overgedragen op het thuiswerkende personeel. Dat is een belangrijke uitkomst van het onderzoek "Veilig 2020" onder ruim duizend Nederlandse thuiswerkers afgelopen augustus. Zo is bij 30 procent van hen het wachtwoord van de internet router nog steeds de standaard fabrieksinstelling en zijn er allerlei onveilige apparaten aan het thuis-wifinetwerk verbonden. Cybercriminelen krijgen hierdoor vrij spel om via dat thuisnetwerk op het bedrijfsnetwerk te komen. 

Nederlanders blijven cybercriminelen onderschatten

Het aantal politie-aangiftes van cybercrime steeg in het afgelopen jaar met 66 procent. Toch meent 67 procent van de Nederlanders goed op de hoogte te zijn van alle mogelijke digitale gevaren en acht men de kans klein om thuis of in een werksituatie slachtoffer te worden van cybercrime. Op het werk waant liefst 75 procent van de Nederlanders zich volkomen veilig.

Gevraagd naar de algemene algemene gevaren van cybercrime gaven de respondenten onderstaande antwoorden:

  • Hacking (13%)
  • Ddos-aanval (12%) 
  • Ransomware (12%)

Onderstaande online gevaren ziet men specifieker in de thuissituatie:

  • Malware, kleine programma's die onzichtbaar persoonlijke informatie doorspelen aan criminelen (14%)
  • Cryptojacking, het hacken van iemands computer om er cryptomunten zoals bitcoins op te delven (12%)
  • Phishing, het vissen naar wachtwoorden voor bijvoorbeeld online bankieren (11%)


Nieuwe vormen van cybercrime zoals spoofing, het vervalsen van kenmerken met als doel om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen, zijn echter een stuk onbekender.

Het ministerie van EZ concludeert dat Nederlanders hun digitale veiligheid overschatten en dat ons gedrag daarmee de achilleshiel vormt. Uit eerder onderzoek bleek al dat slimme apparaten vaak onveilig zijn en dat men te laks is met het uitvoeren van updates, wat leidt tot onveiligheid en economische schade.

Alert Online

Op 1 oktober 2020 startte het ministerie de campagne Alert Online. Samen met gemeenten, bedrijfsleven, politie en allerlei andere instellingen wordt gehamerd op digitaal bewustzijn als voorwaarde voor een succesvolle online economie, zeker in deze coronatijd waarin digitalisering cruciaal is geworden.

link

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Lees ook

In dit artikel leggen we uit wat een selfservice portal voor klanten inhoudt en waarom er op dit moment veel vraag naar is. Daarbij krijg je 5 tips voor het implementeren van een customer self-service strategie en een extra...
Ook bij corona blijkt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. De zelfgeleerde lessen om onze economie in leven te houden zullen ook na corona waardevol blijken. Bijgaand een top-10 van de verwachtingen over wat er blijft als alle...
De winnende intranetteams van dit jaar speelden snel en effectief in op de gevolgen van de pandemie maar hielden tegelijkertijd goed rekening met de (werk)behoeften van alle medewerkers.
We ontwikkelen al sinds 1997 software in opdracht van organisaties van klein tot groot voor diverse apparaten en op diverse operating systems. Onze ervaren ontwikkelaars zijn gewend aan werken op afstand en staan klaar om bij te...
Wij helpen onze PortalCMS gebruikers graag om meer uit hun portal of intranet te halen. Eén manier waarop we dat doen is met de PortalCMS wiki. Deze uitgebreide handleiding staat boordevol instructiemateriaal in tekst, beeld en...

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord