Europese Cloud Federatie als antwoord op buitenlandse cloud dominantie

Europese Cloud Federatie als antwoord op buitenlandse cloud dominantie
Nederland en 24 andere EU-lidstaten gaan gezamenlijk hoogwaardige Europese cloudtechnologie stimuleren om een veilig en concurrerend alternatief te bieden voor bestaande Chinese en Amerikaanse cloudleveranciers.

Het doel van de samenwerkingsovereenkomst is om Europese bedrijven en overheden de mogelijkheid te bieden hun data veilig en volgens Europese regels en standaarden op te slaan en te verwerken in een cloud-omgeving. Dit bevordert bovendien de digitalisering in de publieke sector en de gezondheidszorg.

De Europese Commissie en de deelnemende lidstaten stoppen 10 miljard euro in het fonds, dat tussen 2021 en 2027 besteed wordt aan de ontwikkeling van het cloudplatform en aan verbetering van de huidige data-infrastructuren. 

De Europese Cloud Federatie heet in het Engels officieel European Alliance on Industrial Data and Cloud. Van de 27 EU-lidstaten doen alleen Cyprus en Denemarken niet mee.

De federatie is onderdeel van de strategie van de Europese Commissie om van de EU een interne markt voor industriële data te maken en daarmee een belangrijke internationale hub voor dataopslag te worden. Volgens Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) is de overeenkomst het begin van de bouw van hoogwaardige Europese cloudtechnologie. 

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat tekende de overeenkomst namens Nederland en vertelt dat er zorgen zijn over de grip op strategische en gevoelige data nu bedrijven, overheden, onderzoekers en consumenten voor het gebruik en opslag van data steeds meer zijn aangewezen op de cloud. Omdat kansen en bedreigingen van de digitale economie grensoverschrijdend zijn, is Europese samenwerking de enige juiste optie.

Er zijn in Nederland al verschillende initiatieven op dit vlak, zoals de Online Trust Coalitie, de Data Sharing Coalition en de AI Coalitie. Ook elders in de EU wordt gewerkt aan betere cloud-infrastructuur. Het bekendste initiatief is Gaia-x, opgezet door Duitse en Franse organisaties. De Nederlandse overheid ondersteunt bedrijven die zich bij Gaia-x willen aansluiten. De nu opgerichte Europese Cloud Federatie brengt deze initiatieven bij elkaar.

Een van de aandachtspunten van de federatie is de samenvoeging van private, nationale en EU-investeringen op het gebied van cloud-infrastructuren en -diensten. De deelnemers gaan ook werken aan gestandaardiseerde techniek om cloud-omgevingen onderling te koppelen. Tot slot proberen ze datacenters en clouddiensten veiliger, uitwisselbaar en zuiniger te maken.

Meer info over dit onderwerp ontvangen of downloaden

De velden met een * zijn verplicht

Lees ook

In dit artikel leggen we uit wat een selfservice portal voor klanten inhoudt en waarom er op dit moment veel vraag naar is. Daarbij krijg je 5 tips voor het implementeren van een customer self-service strategie en een extra...
Ook bij corona blijkt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. De zelfgeleerde lessen om onze economie in leven te houden zullen ook na corona waardevol blijken. Bijgaand een top-10 van de verwachtingen over wat er blijft als alle...
In onze voorjaarsnieuwsbrief van alweer de 24e jaargang is er veel aandacht voor social intranet en mobile app praktijkvoorbeelden. Kers op de taart is het herontwerp van de gratis toegankelijke simulatieportals. Kortom een...
Door een venijnig virus is thuiswerken dit jaar wereldwijd de norm geworden. Tijdens de eerste golf zagen we de snelle adoptie van generieke digitale communicatietools. Met de tweede golf kwam het besef dat we een transitie...
De coronacrisis had direct een positief effect op het milieu door minder weg- en vliegverkeer. Door het thuiswerken zijn er ook op langere termijn kwantificeerbare voordelen voor het milieu, werkgevers en werknemers. Met ...

Bezoek ons

i-Concept InternetWorks BV
Bergweg 122
3036 BH Rotterdam
T +31 10-4139444
Route naar i-Concept
KvK 24294582
BTW NL807967622B01

Volg ons

Facebook link icon Twitter link icon Linkedin link icon RSS link icon

Zoek op trefwoord