Europese Cloud Federatie als antwoord op buitenlandse cloud dominantie
Het doel van de samenwerkingsovereenkomst is om Europese bedrijven en overheden de mogelijkheid te bieden hun data veilig en volgens Europese regels en standaarden op te slaan en te verwerken in een cloud-omgeving. Dit bevordert bovendien de digitalisering in de publieke sector en de gezondheidszorg.
De Europese Commissie en de deelnemende lidstaten stoppen 10 miljard euro in het fonds, dat tussen 2021 en 2027 besteed wordt aan de ontwikkeling van het cloudplatform en aan verbetering van de huidige data-infrastructuren.
De Europese Cloud Federatie heet in het Engels officieel European Alliance on Industrial Data and Cloud. Van de 27 EU-lidstaten doen alleen Cyprus en Denemarken niet mee.
De federatie is onderdeel van de strategie van de Europese Commissie om van de EU een interne markt voor industriële data te maken en daarmee een belangrijke internationale hub voor dataopslag te worden. Volgens Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) is de overeenkomst het begin van de bouw van hoogwaardige Europese cloudtechnologie.
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat tekende de overeenkomst namens Nederland en vertelt dat er zorgen zijn over de grip op strategische en gevoelige data nu bedrijven, overheden, onderzoekers en consumenten voor het gebruik en opslag van data steeds meer zijn aangewezen op de cloud. Omdat kansen en bedreigingen van de digitale economie grensoverschrijdend zijn, is Europese samenwerking de enige juiste optie.
Er zijn in Nederland al verschillende initiatieven op dit vlak, zoals de Online Trust Coalitie, de Data Sharing Coalition en de AI Coalitie. Ook elders in de EU wordt gewerkt aan betere cloud-infrastructuur. Het bekendste initiatief is Gaia-x, opgezet door Duitse en Franse organisaties. De Nederlandse overheid ondersteunt bedrijven die zich bij Gaia-x willen aansluiten. De nu opgerichte Europese Cloud Federatie brengt deze initiatieven bij elkaar.
Een van de aandachtspunten van de federatie is de samenvoeging van private, nationale en EU-investeringen op het gebied van cloud-infrastructuren en -diensten. De deelnemers gaan ook werken aan gestandaardiseerde techniek om cloud-omgevingen onderling te koppelen. Tot slot proberen ze datacenters en clouddiensten veiliger, uitwisselbaar en zuiniger te maken.